Jak to zrobić?
Heinz: Liczba −1 jest rozwiązaniem równania x3 +(m +1)x2 + (m−3)x −3=0.
Wyznacz wartość parametru m wiedząc że dane równanie jest średnia arytmetyczną pozostałych
rozwiązań.
2 lis 14:22
pigor: ..., ... " wiedząc że dane
równanie jest ... ", miało być
zapewne ..." wiedząc że dane
rozwiązanie jest ... " , co
2 lis 14:38
Heinz: możliwe, to ma większy sens, ale tak jest w książce napisane
2 lis 14:41
Heinz: a jak to zrobić
zapisałam to równanie tak
(x+1)(x2+mx−3)=0
2 lis 14:42
Heinz: x1 + x2/2=−1
x1 +x2 = −2
−m=−2
m=2
2 lis 14:49
pigor: ..., no to sprawdzę, jak ja bym robił (oczywiście można podzielić lub schematem Hornera):
w(x)= x
3+(m+1)x
2+(m−3)x−3= 0 i |w(−1)= 0 ⇒
⇒ (x+1) | w(x) i x
3+x
2+mx
2+mx−3x−3= 0 ⇒ x
2(x+1)+mx(x+1)−3(x+1)= 0 ⇔
⇔ (x+1)(x
2+mx−3)= 0 i
12(x
2+x
3)= −1 ⇒ −m= −2 ⇔
m=2 .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
II sposób.
równanie 3−ego stopnia , więc jeśli x
1=−1 to także x
2=1 jest jego pierwiastkiem
(pierwiastek sprzężony), zatem średnia arytmetyczna pozostałych to :
12(1+x)= −1 ⇔ 1+x= −2 ⇔ x= −3 − 3−ci pierwiastek i
w(−3)=0 ⇔
⇔
m=2 (oblicz sobie to m sam przez podstawienie) . ...
2 lis 15:18
daras: m=2
x1=−1, x2,3 = −1−/+ √2
2 lis 20:25
pigor: ... ,
3 lis 00:14