wyrażenie p{(x+3)^2} - p{(x-3)^2} dla x <-3 jest równe
jerey: wyrażenie √(x+3)2 − √(x−3)2 dla x <−3 jest równe
doszedłem do tego, ze |x+3| − |x−3|
i co dalej. wytłumaczy ktos?
2 lis 14:21
pigor: ..., ale x< −3 / ±3 ⇔ x+3< 0 lub x−3< −6 , więc z definicji
modułu liczby : |x+3| − |x−3|= −x−3− (−x+3)= −x−3+x−3=
−6 . ...
2 lis 14:25
jerey: =−x−3−(−x+3)=−x−3+x−3 nie rozumiem skąd ten minus?
2 lis 14:55
jerey: dlatego, ze jak przed nawiasem mamy − to w nawiasie znaki na przeciwne?
2 lis 14:56
5-latek:
2 lis 15:02