Wyrażenia agebraiczne
candygirl: Wykaż, że jeśli
x + y = −6 i
x2 + y2 = 27
to
xy = 4,5
Jak to wykazać?
2 lis 14:17
sushi_ gg6397228:
wzory skroconego mnozenia znasz?
2 lis 14:21
candygirl: Jasne, więc jak to wykazać?
2 lis 14:31
sushi_ gg6397228:
zapisz wzor na kwadrat sumy
2 lis 14:34
candygirl: (x + y)2 = x2 + 2xy + y2
I co dalej z tym?
2 lis 14:39
sushi_ gg6397228:
podstaw za "literki" dane z zadania
2 lis 14:41
candygirl:
( −6 )2 = 27 + 2 * 4,5
36 = 27 + 9
36 = 36
L = P
Czy to o to chodziło?
2 lis 14:50
sushi_ gg6397228:
podstawiamy tylk za x+y oraz x2+y2 i wyliczamy ile wyjdzie "xy"−−> to mamy
pokazac
2 lis 14:51
candygirl: Czyli
( −6 )2 = 27 +2xy
36 = 27 + 2xy
2xy = 9
xy = 4,5
I tylko tyle?
2 lis 14:56
candygirl: Czyli
( −6 )2 = 27 +2xy
36 = 27 + 2xy
2xy = 9
xy = 4,5
I tylko tyle?
2 lis 14:56
sushi_ gg6397228:
wykaze, ze jezeli ..... to
xy=4,5 i pokazałaś to
2 lis 15:00
candygirl: Ok, już rozumiem, dziękuję

A jeszcze takie zadanie...
Równanie:
Kompletnie nie wiem, co zrobić z tym pierwiastkiem, a muszę podać jakie jest tego rozwiązanie,
jeśli jest.
2 lis 15:16
sushi_ gg6397228:
dziedzina : mianownik ≠0 wiec x−2 >0
a potem licznik= 0 x=... i sprawdzamy czy jest te rozwiazanie w dziedzinie
2 lis 15:19
candygirl: Czyli tak:
D = x ∊ (2;∞)
x + 8 = 0
x = −8
x nie należy do dziedziny, czyli brak rozwiązań?
2 lis 15:26
sushi_ gg6397228:
bingo
2 lis 15:29
candygirl:
Okey

Wyznacz liczbę a, dla której rozwiązaniem równania
| a2 | |
| =−2x z niewiadomą x, jest liczba −2. |
| x+6 | |
Wydaje się banalne, ale nie wiem jak się do tego zabrać... :x
2 lis 15:34
sushi_ gg6397228:
podstaw pod "x" liczbe "−2" i licz "a"
2 lis 15:36
sushi_ gg6397228:
powinno wyjsc a= 4 lub a= −4
zwijam sie ; bede później na kompie
2 lis 15:39
candygirl: I tylko tyle? A ja się doszukiwałam czegoś trudniejszego

Ostatnie zadanko.
Wyznacz dziedzinę i zbiór rozwiązań nierówności
Dziedziną będą x > −2 ?
Co ze zbiorem rozwiązań?
2 lis 15:43
candygirl: Tak mi wyszło, dzięki

Jak znajdziesz chwilę to jeszcze to ostatnie, gdybyś mnie naprowadził(a) na rozwiązanie
2 lis 15:45
5-latek: Tutaj nie masz pierwiastka w mianowniku wiec dziedzina to x+2≠0 to x≠−2 bo jesli x=−2 to
wtedy mianownik =0 a dzielic przez 0 nie wolno . dziedzina tu jest kazda liczba rzeczywista
oprocz −2 co zapiszemy tak D=R\{−2} zauwaz ze mozemy zbior liczb R zapisac tak (−∞, ∞)
natomiast Ty zapisalas dziedzine nastepujaco D=(−2, ∞) Zauwaz ze to jest duza roznica
..........................................................Rownania tej postaci rozwiazujemy np
tak . Zamieniamy iloraz na iloczyn i dostajemny wyrazenie wielomianowe o tym samym znaku co
wyjsciowe wiec nasz wyrazenie bedzie mialo postac 7(x+2)≤0 to 7x+14≤0 to 7x≤−14 to x≤−2
teraz czy x moze rownac sie −2 nie moze rownac sie . Wiec x nalezy (−oo −2) i teraz to
analizuj
2 lis 16:12
candygirl: Faktycznie... Tak, teraz rozumiem, masz rację, dzięki

No, dobra, czyli wyszło, że x ≤ −2 ,a x nie może się tyle równać,
więc zbiorem rozwiązań będzie (−∞; −2) i to wszystko?
Mam jeszcze pytanie odnośnie zaprzeczania i twierdzeń odwrotnych, których nie miałam jeszcze w
szkole, a potrzebuję rozwiązać zadania.
1. Twierdzeniem odwrotnym do twierdzenia:
"Jeśli 2a+4b=6, to a=2b+3"
jest zdanie:
A. "Jeśli 2a≠4b+6, to a≠2b+3"
B. "Jeśli a=2b+3, to 2a=4b+6"
C. "Jeśli a≠2b+3, to 2a≠4b+6"
D. "Jeśli a=2b+3, to 2a≠4b+6"
2. Zaprzeczeniem zdania "Nie pojadę na konferencję do Warszawy lub nie pojadę na konferencję do
Krakowa" jest zdanie:
A. "Pojadę na konferencję do Warszawy lub pojadę na konferencję do Krakowa".
B. "Nie pojadę na konferencję do Warszawy i nie pojadę na konferencję do Krakowa"
C. "Pojadę na konferencję do Warszawy i pojadę na konferencję do Krakowa."
D. "Nie pojadę na konferencję do Warszawy i pojadę na konferencję do Krakowa."
Byłabym wdzięczna za pomoc.
2 lis 17:14
candygirl: Faktycznie... Tak, teraz rozumiem, masz rację, dzięki

No, dobra, czyli wyszło, że x ≤ −2 ,a x nie może się tyle równać,
więc zbiorem rozwiązań będzie (−∞; −2) i to wszystko?
Mam jeszcze pytanie odnośnie zaprzeczania i twierdzeń odwrotnych, których nie miałam jeszcze w
szkole, a potrzebuję rozwiązać zadania.
1. Twierdzeniem odwrotnym do twierdzenia:
"Jeśli 2a+4b=6, to a=2b+3"
jest zdanie:
A. "Jeśli 2a≠4b+6, to a≠2b+3"
B. "Jeśli a=2b+3, to 2a=4b+6"
C. "Jeśli a≠2b+3, to 2a≠4b+6"
D. "Jeśli a=2b+3, to 2a≠4b+6"
2. Zaprzeczeniem zdania "Nie pojadę na konferencję do Warszawy lub nie pojadę na konferencję do
Krakowa" jest zdanie:
A. "Pojadę na konferencję do Warszawy lub pojadę na konferencję do Krakowa".
B. "Nie pojadę na konferencję do Warszawy i nie pojadę na konferencję do Krakowa"
C. "Pojadę na konferencję do Warszawy i pojadę na konferencję do Krakowa."
D. "Nie pojadę na konferencję do Warszawy i pojadę na konferencję do Krakowa."
Byłabym wdzięczna za pomoc.
2 lis 17:14
sushi_ gg6397228:
rozwiazanie x<−2
co do pytań
2 lis 18:11
2 lis 18:23