2 lis 13:35
sushi_ gg6397228:
wszedzie w miejsce n wstawiasz n+1
2 lis 13:36
alina: tak zrobiłam ale granica nie chce mi wyjśćwychodzi ∞
2 lis 13:38
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
2 lis 13:39
alina: an+1/an=
| 23n+3*nn+1 | | n! | |
| * |
| =8/n+1 |
| n!(n+1) | | 23n*nn | |
2 lis 13:43
2 lis 13:44
alina: znalazłam błąd u góry 8n
2 lis 13:45
alina: g=8
2 lis 13:45
sushi_ gg6397228:
dla an+1 : w liczniku powinno być (n+1)n+1
2 lis 13:49
alina: to dalej nie wiem bo wychodzi mi (n+1)n / nn
2 lis 14:02
sushi_ gg6397228:
zapisz jeszcze raz, potem skróc co sie da i zapisz co wyjdzie na koncu
2 lis 14:03
alina: no właśnie to mi wyszło
2 lis 14:04
sushi_ gg6397228:
a gdzie jest "8"
2 lis 14:04
2 lis 14:05
alina: 8(n+1)n / nn
2 lis 14:06
sushi_ gg6397228:
mamy ta sama potege, wiec bierzemy licznik i mianownik w jeden nawias
2 lis 14:07
alina: nie koniecznie wiem
2 lis 14:09
sushi_ gg6397228:
w nawiasie rozbijemy na dwa ułamki
2 lis 14:10
alina: 8( 1+1/n)n
2 lis 14:11
alina: no i
2 lis 14:12
alina: ok 8
2 lis 14:13
sushi_ gg6397228:
zapisz to ładnie −−> tak jak o 14.09 (zapis ułamka)
a potem jaki jest przepis aby otrzymac liczbe e z granic
2 lis 14:13
alina: 8e
2 lis 14:18
sushi_ gg6397228:
| | an+1 | |
i taka bedzie granica |
| |
| | an | |
2 lis 14:19
alina: dziękuje za cierpliwość
czy mogę o coś jeszcze spytać
2 lis 14:22
sushi_ gg6397228:
na zdrowie

tak
2 lis 14:26
alina: kiedy ciąg jest zbieżny do zera kiedy g=0
2 lis 14:27
alina: an = (2x−3)n dla jakiego x ∊ R ciąg jest zbieżny do 0
2 lis 14:28
alina: ciąg geometryczny
2 lis 14:29
sushi_ gg6397228:
ciąg zbiezny, gdy an −−>0
ciag geometryczny: warunek |q| <1
2 lis 14:31
alina: nie mam pojęcia jak to zacząć przekształcać
2 lis 14:38
sushi_ gg6397228:
a
1=...
a
2=...
i moj warunek
2 lis 14:42
alina: jakieś bzdety wychądzą
2 lis 14:47
sushi_ gg6397228:
zapisz to
2 lis 14:49
alina: a1= (2x−3)1
a2=(2x−3)2
a2=2(2x)−2*3*2x+9
2 lis 14:53
alina: a2=22x−6*2x+9
2 lis 14:54
2 lis 14:56
2 lis 14:57
2 lis 14:58
sushi_ gg6397228:
a kto kazal wymnazac ?
2 lis 14:59
alina: q= 2x−3
2 lis 15:02
sushi_ gg6397228:
|q|<1
2 lis 15:03
alina: x<2
2 lis 15:08
sushi_ gg6397228:
jak sie rozbija wartosc bezwzgledna ?
2 lis 15:10
alina: x>−2
2 lis 15:12
alina: x∊(−2,2)
2 lis 15:13
sushi_ gg6397228:
rozpisujemy jeszcze raz |q|<1
2 lis 15:13
alina: −2x+3<1
2x−3<1
2 lis 15:15
sushi_ gg6397228:
|q| <a
−a<q<a do poprawki
2 lis 15:16
alina: −2x<−2
x>1
2x<4
x<2
2 lis 15:17
alina: x∊(1,2)
2 lis 15:18
sushi_ gg6397228:
a nie lepiej
−1 <2x−3 <1
2<2x <4
21<2x <22 x ∊(1,2)
2 lis 15:20
alina: ok
a co dalej
2 lis 15:21
sushi_ gg6397228:
14.28 czytamy tresc zadania i dajemy odp
2 lis 15:26
alina: dzięki wielkie
2 lis 15:31
alina: a jak rozpoznać czy ciąg jest ograniczony
2 lis 15:32
sushi_ gg6397228:
trzeba robic duzo przykladow, to potem tylko sie popatrzy i widzi

trzeba znac podstawowe granice i potem tak kombinowac aby uzyc znane granice
2 lis 15:35
alina: dziękuje
2 lis 15:37
sushi_ gg6397228:
miłego treningu
2 lis 15:37