Liczby zespolone, algebra
Student: Narysuj na płaszczyźnie :
{z ∊ ℂ; −1<Re(iz2)<0} (oczywiście ℂ oznacza zbior liczb zespolonych)
2 lis 13:32
sushi_ gg6397228:
z=x+iy
policz i*z*z
2 lis 13:33
Miś: Prosze o poprawę:
z2= x2 + 2ixy −y2
teraz iz2= iz2 − 2xy −iy2
więc Re bedzie równe: −2xy?
2 lis 13:37
sushi_ gg6397228:
tak
2 lis 13:38
Student: Czyli 1/2x>y i y>0?
2 lis 13:52
Student:

Czy tak bedzie wyglądał ostateczny wykres?
2 lis 13:54
sushi_ gg6397228:
−1<−2xy<0
1>2xy>0
| 1 | |
| >xy>0 −−> obie sa dodatkie lub obie sa ujemne==> I i III ćwiartka |
| 2 | |
| | 0,5 | |
idac dalej 0,5= x*y (aby narysowac krzywa) y= |
| −−a to juz jest hiperbola |
| | x | |
2 lis 14:00