firma zakupiła od hurtowni partie towaru.cena sprzedaży wynosiła 10 000 (vat 23%
klaudia: firma zakupiła od hurtowni partie towaru.cena sprzedaży wynosiła 10 000 (vat 23%) ale z racji
dużego zamówienia sprzedający udzielił kupującemu upust 5% .koszty transportu towarów od
sprzedającego wyniosły 200zł (plus vat 23% jaka jest cena nabycia i cena zakupu dla płatnika
VAT
2 lis 13:08
pigor: ... , widzę to tak :
jak rozumiem : VAT 23% już "siedzi" w cenie sprzedaży = 10000 zł, zatem
95%*10 000ł= 95*100=
9 500 zł − szukana cena nabycia;
zaś
9 500+123%*200= 9 500+246=
9 746 zł − szukana cena zakupu.
2 lis 13:21
pigor: ..., chyba, że ceny zakupu i nabycia mi się

"przestawiły",
bo nie ogarniam tego języka zakupu − nabycia − sprzedaży , itd, itp.
2 lis 13:31