trygonometria
Patishon: | | 1 | | √7 | | 2 | |
oblicz wartość wyrażenia cosα−cosβ, jesli sinα= |
| , sinβ= |
| i α,β∊( |
| ,π) |
| | 3 | | 5 | | π | |
od czego zacząć?
2 lis 12:45
sushi_ gg6397228:
wyznaczyc brakujace wartosci tj cosα i cosβ −−> wyliczyć z JEDYNKI TRYGONOMETRYCZNEJ z
uwzglednieniem "ćwiartek"
2 lis 12:47
Patishon: | | π | |
a te ćwiartki to nie sa normalnie tylko do |
| jest pierwsza, druga do π ? |
| | 2 | |
2 lis 12:49
2 lis 12:52
sushi_ gg6397228:
| | 2 | | π | |
zalezy czy tam jest |
| czy |
| ? |
| | π | | 2 | |
| | π | |
jezeli jest < |
| ; π > to mamy 2 ćwiartkę |
| | 2 | |
zapis o 12.52 jest ok
2 lis 12:56
Patishon: ale jak te ćwiartki uwzględnić? bo w drugiej cos jest ujemny?
2 lis 12:58
sushi_ gg6397228:
tak
dostaniesz np cos2x= 0,25 wiec wiesz , ze cos x= −0,5
2 lis 13:04
Patishon: czyli zawsze biorę pierwiastek ujemny?
2 lis 13:05
Patishon: dziękuje bardzo

już chyba rozumie i nawet zadanie mi wyszło, dzięki
2 lis 13:09
sushi_ gg6397228:
w tym zadaniu wartosci musza byc ujemne dla cosinusa, bo jest w II cwiartce
w innym zadaniu moga byc tylko wartosci dodatnie (zalezy jaka funkcja oraz ktora cwiartka)
2 lis 13:18