matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
mw:
Wykaż, że jeżeli kąty α, β, γ pewnego trójkąta spełniają zależność
1−cosγ
cosα=
,
2cosβ
to trójkąt ten jest równoramienny Nie wiem w ogóle jakim twierdzeniem się posiłkować..
2 lis 12:40
Piotr 10:
α+β+γ=180 γ=180−(α+β)
1−cosγ
cosα=
2cosβ
cosα*2cosβ=1−cos[180−(α+β)] cosα*2cosβ=1+cos(α+β) cosα*2cosβ==1+cosα*cosβ−sinα*sinβ cosα*cosβ=1 −sinα*sinβ cosα*cosβ+ sinα*sinβ=1 cos(α−β)=1 (α−β)=x W przedziale (0;π) cosx=1 dla x 0 α−β=0 α=β
2 lis 12:47