Algebra liniowa
Miś: Oblicz sumę 1+2e+3e2+4e3+...+nen−1, gdzie e jest pierwiastkiem stopnia n z jedynki
2 lis 12:13
Trivial:
Można to zrobić tak:
| | zn+1 − 1 | |
∑k=1..n kzk−1 = (∑k=1..n zk)' = (∑k=1..n zk)' = ( |
| )' |
| | z − 1 | |
| | (n+1)zn(z−1) − zn+1+1 | |
= |
| |
| | (z−1)2 | |
Dla z = ε mamy:
| | (n+1)(ε−1) − ε+1 | |
∑k=1..n kzk−1 = |
| |
| | (ε−1)2 | |
2 lis 12:23
Krzysiek: pierwsza linijka ostatnia równość to wyrazów mamy 'n' a pierwszy element to 'z' czyli suma jest
inna.
2 lis 12:29
Trivial:
Krzysiek, rzeczywiście! Odejmujemy zatem od otrzymanej sumy 1, które tracimy po wzięciu
pochodnej i wynik jest taki sam.
2 lis 12:32
Trivial: A mój wynik końcowy można jeszcze trochę uprościć.
| (n+1)(ε−1) − ε+1 | | nε−n+ε−1 − ε+1 | | n(ε−1) | | n | |
| = |
| = |
| = |
| . |
| (ε−1)2 | | (ε−1)2 | | (ε−1)2 | | ε−1 | |
2 lis 12:37
Miś: Hmm, niestety mało rozumiem z tego bo nie mialem jeszcze pochodnych, jest jakis inny sposob
rozwiazania tego, prosze o jakąś wskazówkę
2 lis 13:33
Krzysiek: 1+e+e2+e3+...+e(n−1)
e+e2+... +e(n−1)
...
...
e(n−1)
i liczysz sumy poszczególnych wierszy(ich suma odpowiada sumie z zadania)
2 lis 14:01