iksde
Sztefan Meler: Do każdych trzech wielkości z pierwszej kolumny dobierz trzy wielkości z drugiej kolumny
tak, aby zostały zestawione długości boków trójkątów podobnych.
Przy każdym numerze wpisz odpowiednią literę.
I. 25cm; 4,5dm; 0,35m A. 25cm; 20cm; 15cm
II. 5dm; 75cm; 0,9m B. 4,5cm; 3,5cm; 2,5cm
III. 8dm; 60cm; 1m C. 4,5dm; 375mm; 25cm
IV. 450mm; 80cm; 1m D. 9mm; 16mm; 20mm
I – II – III – IV –
Następne
2 lis 12:06
Kaja: stosunki odpowiednich boków muszą byc takie same, no to np. I − B:
I. 25 cm, 4,5 dm=45 cm, 0,35m=35 cm
| | 45 | |
największy bok z I. do największego z B, czyli |
| =10 |
| | 4,5 | |
| | 35 | |
teraz te o średniej długości: |
| =10 |
| | 3,5 | |
| | 35 | |
no i najkrótszy do najkrótszego czyli |
| =10 |
| | 3,5 | |
wszędzie jest 10 czyli te trójkąty są podobne
2 lis 12:37
Kaja: spróbuj zrobić podobnie pozostałe. powinno być II − C, III − A, IV − D
2 lis 12:39