liczby rzeczywiste
Jimmy: Podaj przykład trzech liczb wymiernych m,k,l, takich że 14<m<k<l< 825
Byłby ktoś tak miły i wytlumaczył mi, jak to zrobić?
2 lis 12:03
Kaja: | | 26 | | 27 | | 28 | |
np. m= |
| k= |
| l= |
| |
| | 100 | | 100 | | 100 | |
2 lis 12:04
klejek lepki: dupa
2 lis 12:05
Kaja: w takich zadaniach jak masz różne mianowniki tych skrajnych liczb to najpierw jest sprowadź do
wspólnego mianownika, a gdybyś miała ten sam mianownik, ale liczniki by się różniły o jeden,
to sobie rozszerz te ułamki (zrób większy mianownik)
2 lis 12:06
Jimmy: Okey, dzięki bardzo, już rozumiem
2 lis 12:07