Prawdopodobieństwo
Wojtek: Liczby 1,3,7,8 zostały ustawione przypadkowo. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze tworzą one
liczbę:
a). parzystą
b). większą od 2002?
7 paź 16:50
Eta:
mocΩ= 4!=......
a) mocA = 3!*1 = ...
bo parzystą jest taka ,która w rzędzie jedności ma cyfrę parzystą
a pozostałe można przestawiać na 3! sposobów
b) większa od 2002
zatem może się zaczynać cyfrą: 3 lub 7 lub 8
a takich jest: 3*3!
więc mocB = 3*3!
7 paź 16:57
Eta:
dodam wyjaśnienie do b)
pierwsza cyfra jest 3 lub 7 lub 8
jeżeli ustawiasz 3 na pierwszym miejscu to pozostałe rozmieszczamy na 3! sposobów.
więc mocB = 3*3!
7 paź 17:01