Wyznacz współrzędne wierzchołków i równania prostych.
Weronika:

Punkty: P(−3, 2), Q(−1, 0) i R(1, 4) są środkami boków trójkąta ABC. Wyznacz współrzędne
wierzchołków tego trójkąta oraz równania prostych zawierających jego środkowe.
2 lis 11:38
sushi_ gg6397228:
wzor na srodek odcinka znasz?
2 lis 12:40
Weronika: tak
3 lis 09:51
sushi_ gg6397228:
niech
C= (a,b)
B= (c,d)
A=(e,f)
napisz wzory na srodek dla punktu P., R, Q
dostaniesz 6 rownan z 6 niewiadomymi
a potem to wzory na proste przechodzące przez dwa punkty
3 lis 09:56