matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dziedzina
Maciek:
Wyznacz dziedzinę funkcji : f(x) =
√
x+1
√
x
g(x) =
√
x+1
x
2 lis 11:29
Kaja:
x+1≥0 i x>0 x≥−1 zatem x>0 D
f
=(0;+
∞
)
x+1
≥0 i x≠0
x
(x+1)*x≥0 i x≠0 x∊(−
∞
;−1>∪<0;+
∞
) zatem x∊(−
∞
;−1>∪(0;+
∞
) D
g
=(−
∞
;−1>∪(0;+
∞
)
2 lis 11:43