Dany jest trapez prostokątny o kącie prostym przy wierzchołkach A,D. Wyznacz współrzędne
wierzchołka D trapezu ABCD, jeśli wiadomo, że A=(−2;1), B=(6;5) , C=(2;8). Wykaż, że kąt
nachylenia prostej AB do osi OX jest mniejszy od 450.
Rozwiązanie:
| yB−yA | 5−1 | 1 | ||||
aAB= | = | = | ||||
| xB−xA | 8 | 2 |
| 1 | ||
aDC= | ||
| 2 |

| 1 | ||
− prosta AB l: y= | x+2 | |
| 2 |
| 1 | ||
− prosta prostopadła do prostej k przechodząca przez punkt C m: y= | x+7 | |
| 2 |
| 1 | √3 | |||
tgα= | a wiemy że tg45= | , ponadto wykres funkcji tgx jest rosnący dla | ||
| 2 | 3 |
| π | π | 1 | √3 | |||||
x∊(− | +kπ: | +kπ) zatem wystarczy pokazać że | < | co jest prawdą, zatem | ||||
| 2 | 2 | 2 | 3 |