funkcja kwadratowa
ola: funkcja kwadratowa
f(x) 9x2 −1
muszę wyznaczyć tu współczynniki
a ,b,c
wiem ze a=9 ,b=−1 ,c=?
plis o pomoc z tym przykładzie
2 lis 08:58
Bizon:
... popatrz raz jeszcze ... ax
2+
bx+c
f(x)=9x
2+
0x−1 ... gdzie tu b=−1

?
2 lis 09:23
Ola: wzór jest taki :
f(x)= ax
2 + bx + c
tak więc
f(x)= 9x
2 + 1
a= 9
b= 0
c=−1
Δ=b
2 − 4*a*c
Δ= 0 − 4 * 9 * (−1)
Δ= 36 * (−1)
Δ= −36
x1 i x2 nie ma tylko p i q

mam nadzieje ze dobrze obliczyłam
2 lis 16:57
krystek: Nie (−)(−)=+
2 lis 16:58
krystek: A jakie masz polecenie ?
Δ=36
2 lis 16:59
5-latek: post 16.57 c=1 a nie c=−1 wiec dla c=−1 obliczona Δ niestety zle
2 lis 17:02
krystek: 8:58 masz inną postać i do niej się odniosłam.
2 lis 17:05
Ola: zgadza się, delta wychodzi 36 przepraszam za ten minus

no to jeszcze jest x1 i x2 .
2 lis 17:09
krystek: Tak , lub
(3x+1)(3x−1)=0
2 lis 17:12
5-latek: Wyjasnijmy sobie .
jesli ma byc f(x)= 9x2−1 to wtedy delta = 36
jesli ma byc f(x) =9x2+1 to wtedy delta =−36 i nie ma rozwiazan . wiec jak ma byc ?
2 lis 17:15