liczby
zadanie: ktora z liczb jest wieksza?
a) 1000! czy (500!)
2
1000!<1000
1000
500!<500
500; (500!)
2<500
1000
czy na tej podstawie mozna stwierdzic, ze 1000! jest wieksza liczba?
b) 5
444 czy 3
700
(5
111)
4 (3
175)
4 ale takich liczb nie bede liczyc, nie mam innego pomyslu
| | 1 | |
c) (√37−6)666 czy |
| |
| | 100100 | |
√37>6
2 lis 00:11
MQ: a) (500+1)*(500+2)*...*(500+500)>1*2*...*500
500!*(500+1)*(500+2)*...*(500+500)>500!*1*2*...*500
1000!>500!*500!=500!2
2 lis 00:26
Mila:
a) To już liczyliśmy , dawno temu. Jutro.
b) 5444 i 3700
5111 i 3175>3174=(33)58
5(111)<5116=(52)(58)=2558<2758<3175⇔
5444 < 3700
2 lis 00:37
irena_1:
c)
| | (√37)2−62 | | 1 | |
√37−6= |
| = |
| |
| | √37+6 | | √37+6 | |
| | 1 | |
(√37−6)666=U{1}{(√37+6)666= |
| |
| | [(√37+6)3]222 | |
(
√37+6)
3=37
√37+3*37*6+3*
√37*36+6
3>100
(
√37+6)
666=(37
√37+3*37*6+3*
√37*36+6
3)
222>100
100
| | 1 | | 1 | |
(√37−6)666= |
| < |
| |
| | (√37+6)666 | | 100100 | |
2 lis 06:34
irena_1:
Druga linijka
| | 1 | | 1 | |
(√37−6)666= |
| = |
| |
| | (√37+6)666 | | [(√37+6)3]222 | |
2 lis 06:36
zadanie: dziekuje
2 lis 11:32