Parametr
Kamix: Witam

!
Jak rozwiazywac rownania z parametrem? Jak okreslac dla jakich np. k ma jedno rozwiazanie, dwa
lub w ogole? Prosze o jakies przydatne rady, bo cos ciezko u mnie z tymi parametrami...
2 lis 00:03
wredulus_pospolitus:
zakładam, że równianie będzie równaniem kwadratowym, wtedy
równianie postaci ax2+bx+c =0
a) nie ma rozwiązań jeżeli:
−− a≠0 ⋀ Δ <0
lub
−− a=0 ⋀ b = 0 ⋀ c≠0
b) ma jedno rozwiązanie jeżeli:
−− a≠0 ⋀ Δ = 0
lub
−− a=0 ⋀ b ≠ 0
c) ma dwa rozwiązania jeżeli:
−− a≠0 ⋀ Δ > 0
d) ma nieskończenie wiele rozwiązań jeżeli:
−− a=0 ⋀ b=0 ⋀ c=0
2 lis 00:42
Kamix: A jeżeli równanie jest równanem liniowym, to jak wtedy sprawdzac w zaleznosci od parametru ile
jest rozwiazan?
2 lis 18:02
Mila:
Kamix, najlepiej wpisz równanie.
2 lis 18:19
Kamix: No np. takie:
Oblicz, dla jakich wartosci parametru m rozwiazanirm
ukladu rownan
x+y=m
3x−2y=2m−1
jest para liczb x i y spelniajaca warunek:
|x|+|y|<=1
Prosze o wytlumaczenie krok po kroku
2 lis 18:32
Kamix: up
2 lis 18:55
sushi_ gg6397228:
najpierw policz "x" i "y" z ukladu rownan ( najlepiej przez wyznaczniki)
2 lis 18:57
Mila:
Po 20. Teraz muszę odejść od komputera.
2 lis 18:58
Mila:
1) Rozwiązujesz układ równan.
x+y=m /*2
3x−2y=2m−1
2x+2y=2m
3x−2y=2m−1
5x=4m−1
| | 4m−1 | |
x= |
| podstawiam do równania x+y=m |
| | 5 | |
podstawiam do nierówności |x|+|y|≤1 i otrzymuję:
|4m−1|+|m+1|≤5 umiesz to rozwiązać?
2 lis 19:13
Kamix: Umiem to rozwiazac, nalezy rozpatrzyc to na 3 przypadki, gdy m∊(−
∞; −1> potem gdy
m∊(−1;
14> i gdy m∊(
14;+
∞) no i normalnie rozwiazac, pamietajac przy wyniku o
przedzialach

Bardzo dziekuje Milo, ze pomoglas i wyjasnilas wszystko tak szybko i jasno

Masz moze jakies zadanka podobne do tego? Nie chodzi mi o rownania z parametrem, gdy rownania
beda roznych znakow itd. tylko takie liniowe, ogolne ; d Bylbym wdzieczny, bo chcialbym przed
klasowka pocwiczyc ; p
2 lis 21:03