Wyznacz wszystkie pierwiastki tego wielomianu.
Zo#: Dany jest wielomian W(x)= x
4 + (a+1)x
3 − 13x
2 +b. Wiadomo, że W(1)= 24 i W(4)=84.
Wyznacz wszystkie pierwiastki tego wielomianu.
Jak na razie rozwiązałam tyle, ale nie wiem czy jest to poprawnie, bo nie mogę wyznaczyć
pierwiastków

W(1)= 1+a+1−13+b W(4)= 256+64a+64−208+b=84
1+a+1−13+b= 24 64a+b= −28
a+b=35
układ równań:
a+b=35 −−−−> b= 35−a
64a+b= −28
64a+35−a= − 28
63a= −28 − 35
63a= −63 /:63
a= −1 b= 35 +1 −−−> b=36
W(x)= x
4 + (−1+1)x
3 − 13x
2 +b
W(x)= x
4 + x
3 − 13x
2 +36
i co dalej ? czy gdzieś po drodze jest błąd ?