funkcje cyklometryczne
Jout2: Ile wynosi arcsin(sin3) , arccos(sin3) oraz jak to policzyć bo nie rozumiem?
1 lis 23:12
Jout2: f5
1 lis 23:43
Mila: 1)
| | π | | π | |
arcsin(sin(3))=α i α∊<− |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
arcsin(sin(3))=arcsin(sin(π−3)),
| | π | | π | |
arcsin(sin(π−3))=π−3 (π−3)∊<− |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
2) arccos(sin3) =α , α∊<0,π>
| | π | | π | |
sin3=cos( |
| −3)=cos(3− |
| ) cos (x) jest funkcją parzystą, |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
arccos(sin3) =arccos(cos(3− |
| )=3− |
| |
| | 2 | | 2 | |
1 lis 23:49
Jout2: | | π | |
Kurcze nie za bardzo rozumiem skąd się bierze w a) akurat π−3 a w b) |
| −3 |
| | 2 | |
Próbuję zrozumieć te funkcje z złożone z arcusami ale jakoś nie znalazłem dobrze wytłumaczonego
materialu
2 lis 00:10
Jout2: mógłby ktoś to wytłumaczyć mi?
2 lis 12:41
Trivial:
Przypominam definicję arcsin
arcsin: [−1,1] → [−π2, π2]
Zatem mamy:
arcsin(y) = x ⇔ y = sin(x) ∧ x ∊ [−π2, π2]
Czyli
arcsin(sin(u)) = x ⇔ sin(u) = sin(x) ∧ x ∊ [−π2, π2]
Innymi słowy, x jest u sprowadzonym do przedziału [−π2, π2] bez zmiany wartości
funkcji sinus.
2 lis 12:52
Trivial:

Przykład a) narysowany.
arcsin(sin(3)) = π−3
2 lis 13:05
Jout2: Ja rozumiem, że chodzi tu o sprowadzenie do odpowiedniego przedziału tylko za bardzo nie wiem
jak znaleźć odpowiednie π żeby to działało jak należy.
A jak by wyglądało to dla
arcsin(sin10)
?
2 lis 13:06
Trivial:
Można wymyślić procedurę postępowania.
1. Sprowadzamy u do przedziału [−π,π] poprzez dodanie 2kπ. Oznaczmy wynik przez x.
2. Jeżeli mamy x ∊ [−π2, π2] to procedura zakończona.
W przeciwnym razie jeśli x > 0 to wynikiem jest π−x
jeśli x < 0 to wynikiem jest −(π+x)
2 lis 13:18
Trivial:
dla u = 10
mamy x = 10−4π ≈ −2.56 < −π2
wynikiem jest −(π+x) = −(π+10−4π) = 3π−10.
2 lis 13:27
Jout2: Czyli sprawdzam odejmując od u wartosci 2kπ ?
I powiedzmy 10 − 2kπ
dla k=1
10−2π = 3,72 a to nie należy do przedzialu [−π,π] więc szukam dalej?
wtedy trafiam dla k=2 na 4π co daje −2.56, które należy do przedzialu [−π,π] więc sprawdzam pkt
2 procedury.
Tak to działa?
2 lis 14:20
Trivial: Tak.
2 lis 16:45
Jout2: Okey, a jak by było dla cosinusa?
arccos(cos10) można użyć tej samej procedury, zmieniając w pkt 2. zakres [0, π] czy coś jeszcze
trzeba zmienić?
2 lis 18:07