Oblicz granicę
Cleria: Jak obliczyć taką granicę:
x → 0
1 lis 22:57
1 lis 23:14
Cleria: | | 1 | |
W odpowiedziach mam |
| m. |
| | 3 | |
1 lis 23:20
MQ: | | 1 | |
Wychodzi |
| m, ale bez zastosowania reguły de l'Hospitala nie wiem jak to inaczej policzyć. |
| | 3 | |
1 lis 23:41
Cleria: A z l'Hospitalem jak to będzie wyglądało?
Mam taką wskazówkę: położyć 1+ mx = t3.
Masz jakiś pomysł jak to wykorzystać?
1 lis 23:44
MQ: 1+mx=t
3
x→0 ⇒ t→1
Mamy:
| | t−1 | | t−1 | |
limt→1m |
| =limt→1m |
| |
| | t3−1 | | (t−1)(t2+t+1) | |
No i wychodzi
1 lis 23:50