matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania
xantor:
Oblicz, dla jakiej wartości parametru k równanie kx−6=x ma pierwiastek x ∊ R
−
1 lis 22:25
pigor:
...,
6
kx− 6= x ⇔ kx − x= 6 ⇔ (k−1)x= 6 i k−1≠0 ⇔ x=
i k≠1, a więc
k−1
6
x∊R
−
⇔ x< 0 i x=
i k≠1 ⇔ k−1<0 ⇔
k< 1
⇔
k∊(−
∞
;1)
.
k−1
1 lis 22:45