Granica
Atar1x: lim x−>3 (x−3)(−1)[x](x−3)
1 lis 22:18
MQ: Nic z tego nie wiadomo.
1 lis 22:21
Atar1x: lim x−> (x−3)(−1)[x]x2−9
Powinno być, mały fail v 1 poście.
1 lis 22:21
Saizou : | | (x−3)(−1)[x] | |
limx→∞ |
| , że coś takiego |
| | x2−9 | |
1 lis 22:43
Atar1x: Tak, tylko x ma dążyć do 3.
1 lis 22:46
Atar1x: x dazy do 3 reszta sie zgadza
1 lis 22:46
Saizou : | | (x−3)(−1)[x] | | (−1)[x] | | (−1)3 | | 1 | |
limn→3 |
| = |
| = |
| =− |
| czy jakoś tak |
| | (x−3)(x+3) | | x+3 | | 6 | | 6 | |
1 lis 22:58
Atar1x: no wlaśnie a w odpowiedziach jest ∞. i tu problem.
1 lis 23:01
1 lis 23:02
Saizou : wolfram mówi co innego
1 lis 23:02
Cleria: Czemu za cechę podstawiasz 3?
1 lis 23:04
MQ: Wolfram nie zinterpretował właściwie [x]
1 lis 23:05
Saizou : [x]− cześć całkowita liczby, największa liczba całkowita nie większa od x
[3]=3 czy coś mylę ?
1 lis 23:08
Cleria: Jak x dąży do 3 z lewej to wartość cechy jest inna niż przy dążeniu z prawej strony.
1 lis 23:11
1 lis 23:15
Cleria: Dzięki za zapis, też wychodziło mi że granica nie istnieje. W odpowiedziach jest −∞, więc to
chyba tam jest błąd.
1 lis 23:18