Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zaleznosci od parametru a
majtaj5: Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zaleznosci od parametru a
a2x−2=4x+a
doszełem do tego momentu:
x=a+2/a2−4
1 lis 21:21
Radek:
dla a=2 sprzeczność
dla a=−2 tożsamość
dla a∊R\{−2,2} układ oznaczony
1 lis 21:24
majtaj5: ok, dlaczego ala 2 sprzeczność, a dla −2 tożsamość?
1 lis 21:34
Piotr 10: a
2x−2−4x−a=0
(a
2−4)x−2−a=0
A=a
2−4 ; B=−2−a
Ax+B=0
I Równanie I stopnia z jedną niewiadomą
x
A≠0 ⋀ B∊R
a
2−4≠0
a≠2 ⋀ a≠−2
a∊R−{−2;2}
II Równanie sprzeczne
A=0 ⋀ B≠0
(a=2 v a=−2) ⋀ a≠−2
Czyli dla a=2 równanie sprzeczne
III Równanie tożsamościowe
A=0 ⋀ B=0
(a=2 v a=−2) ⋁ a=−2
Dla a=−2 nieskończenie wiele rozwiązań
1 lis 21:42
majtaj5: nic z tego nie rozumiem...
1 lis 21:47