czynniki wielomianu
antek: wykaż , że wielomian w(x) = x4 + 81 można rozłożyć na czynniki
1 lis 21:20
Radek:
(x
2+9)
2−18x
dalej kombinuj
1 lis 21:22
PuRXUTM: z definicji każdy wielomian można rozłożyć na wielomiany co najwyżej drugiego stopnia czy jakoś
tak
1 lis 21:22
Eta:
Ejj Radek
(x2+9)2−18x2
1 lis 21:26
antek: a skąd jest to 18x2 ?
1 lis 21:31
Eta:
(x2+9)2= x4 +18x2+81 ⇒ x4+81 = (x2+9)2− 18x2
1 lis 21:36
pigor: ..., sprowadzam do różnicy kwadratów
a2−b2 = (a−b)(a+b) np.
tak :
x4+81= (x
2)
2+9
2+2x
2*9−2x
2*9= (x
2+2x
2*9+9)−9*2x
2= (x
2+9)
2−(3
√2x)
2=
= (x
2+9−3
√2x) (x
2+9+3
√2x)=
(x2−3√2x+9) (x2+3√2x+9) .
1 lis 22:02
Eta:
No to dokończę
pigorku 
(x
2+9)
2−18x
2 = (x
2+9)
2−(3
√2x)
2= (x
2−3
√2x+9)(x
2+3
√2x+9)
1 lis 22:04