Który z podanych ciągów jest ciągiem geometrycznym?
Stanik: Który z podanych ciągów jest ciągiem geometrycznym:
an=n2
bn=(13)n
cn=5n−3
dn=nn+1
I jak do tego dojść (chyba że wynika to z jakiejś zasady to z jakiej)?
Pozdrawiam
7 paź 16:44
Eta:
a
n = n
2 i n€N+
podstawiając kolejne liczby naturalne za n otrzymasz:
a
1 = 1
2=1 a
2= 2
2= 4 a
3= 3
2= 9 itd
1,4,9,16,.......
q=
4}1}= 4 q= u{94 .......więc a
n nie jest ciągiem geom.
pozostałe podonbnie.
Powodzenia, dasz radę
7 paź 16:49
Eta:
sorry, poprawiam chochlika
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
q=
41 =4 i q=
94 ( q nie jest takie samo )
zatem a
n −− nie jest c. geom.
7 paź 16:51
Stanik: dzięki
7 paź 17:07