liczby zespolone
układ: |z−1|+z−yi=3
|x+yi−1|+z−yi=3
i co dalej
1 lis 21:11
Krzysiek: wydaje mi się,że trochę dziwne to zadanie, czy wiesz,że z=x+yi ?
jeżeli tak to: |x−1+yi|=√(x−1)2+y2
√(x−1)2+y2=3−x
i teraz odpowiednie założenie i podnosisz stronami do kwadratu.
1 lis 21:28
MQ: Jeszcze drugie z rozłóż na x+yi
1 lis 21:28
układ: ok, dzieki za pomoc
1 lis 21:42
nowy: Mi wyszlo:
y=
√8−4x lub y=−
√8−4x, czy to tak powinno byc
1 lis 21:43
układ: mi wyszlo x1=−1 x2=2
w odp mam że z=2, skoro y=0 to x2 jest dobre. Rozumiem tylko czemu x≠−1?
1 lis 22:11
nowy: √(x−2)2 + y2=3−x
x2−2x+1+y2=9−6x+x2
y2+4x−8=0
Poprawnie to robie? Jakie powinny byc te zalozenia? Wartosc pod pierwiastkiem chyba zawsze
bedzie dodatnia dla dowolnych x,y.
1 lis 22:23