Dwa zadania z geometrii analitycznej
Kamusia: Cześć, mam problem z dwoma zadaniami. Wszelkie wskazówki mile widziane.

Zad. 1: Dany jest okrąg o równaniu x
2−8x+y
2=0. Wyznacz zbiór środków wszystkich okręgów
stycznych wewnętrznie do danego okręgu i jednocześnie stycznych do osi OX.
Zad. 2: Dany jest okrąg o równaniu x
2−4x+y
2−14y=11 i prosta l o równaniu y=mx+m. Wykaż, że
dla każdej wartości parametru m prosta i okrąg mają dwa punkty wspólne.
1 lis 20:46
MQ: Zad. 1.
x2−8x+y2=0 ⇒ (x−4)2+y2=42 czyli okrąg o środku S(4,0) i promieniu r=4
Okręgi styczne wewnętrznie do danego mają odległość środków równą różnicy promieni.
Okręgi styczne do osi OX mają promień równy wsp. y−kowej środka okręgu −− z dokładnością do
znaku oczywiście.
Mamy więc.
(xs−4)2+(ys−0)2=(4−|ys|)2
Dla prostoty liczenia wziąłem kwadraty odległości.
Po wyliczeniu wychodzi:
x2−8x=−8|y|
i rozpatrujesz dwa przypadki: y>0 i y<0
1 lis 21:06
MQ: Zad. 2.
x2−4x+y2−14y=11 ⇒ (x−2)2+(y−7)2=82
równanie y=mx+m to równanie pęku prostych przechodzących przez punkt O(−1,0), bo:
mx+m=m(x+1)
Wystarczy teraz udowodnić, że punkt O leży wewnątrz okręgu, czyli, że jego odległość od środka
okręgu jest mniejsza od promienia r=8
(−1−2)2+(0−7)2=33+72=9+49=58<82=64
Czyli się zgadza − leży wewnątrz, więc wszystkie proste przechodzące przez ten punkt muszą być
cięciwmi tego okręgu.
1 lis 21:21
Kamusia: Padam do stóp!
1 lis 21:39