Takie tam
Ola: Ile będzie wynosiło 103n ?
103n − (−1)n = 1001a
1 lis 20:38
Ola: up
1 lis 21:07
Eta:
dla n−−−parzystego
103n−1= 1001a ⇒ 103n= 1001a+1
dla n −− nieparzystego
103n+1=1001a ⇒ 103n= 1001a−1
1 lis 21:32
Ola: bo mam to wykorzystać w indukcji (podstawić), więc które wybrać?
1 lis 21:51
Eta:
Napisz całą treść zadania ( nikt nie będzie się domyślać: "co autor miał na myśli" !
1 lis 21:56
Ola: Udowodnić za pomocą indukcji 1001| 103n − (−1)n
1 lis 22:01
Eta:
dla n=1 L= 1000+1= 1001 ok
zał. indukcyjne .
dla n=k 103k−(−1)k= 1001 a
teza indukcyjna
dla n= k=1 103k+3−(−1)k+1= 1001 b
dowód:
103k+3−(−1)k+1= 103*103k −(−1)k*(−1)1=
= 103*103k −(−1)k*103 +(−1)k*103+(−1)k=
= 103[103k−(−1)k]+(−1)k*(103+1) = 103*1001a +(−1)k*1001 = 1001b
1 lis 22:39
Ola: Co zrobiłaś w drugiej linijce dowodu?
2 lis 11:12