Sprawdzenie
Piotr 10: Wykaż, że liczba x jest całkowita, jeśli
x=3√14√2+20 + 3√20−14√2 (..)3
x3=14√2+20+33√(14√2+20)2*3√20−14√2+3*3√14√2+20*3√(20−14√2)2+20−14√2
3√20−14√2= −3√14√2−20
x3=40−3*3√14√2+20*3√14√2−20(3√14√2+20−3√14√2−20)
x3=40+6*x x=3√14√2+20−3√14√2−20
x3−6x−40=0
(x−4)(x2+4x+10)=0
ODP: x=4
OK?
1 lis 20:30
chłop:
(2 + √2)3 = 20 + 14√2,
(2 − √2)3 = 20 − 14√2
1 lis 20:35
Piotr 10: Czyli dobrze uff

. Wiem,że tak można, ale wole w ten sposób bo na maturze nie stracę czasu na
''wymyślanie'' czy będzie pasowało pod wzór skróconego mnożenia
1 lis 20:39
1 lis 20:40
Eta:
1 lis 20:40
Piotr 10: Lorak bardzo ciekawy sposób rozwiązania

. Dzięki
1 lis 20:44
Lorak:
1 lis 20:49