dany jest trapez równoramienny , w którym jedna podstawa jest 3/2 razy większa od drugiej, a
długość ramienia jest równa połowie długości krótszej podstawy. Zapisz pole tego trapezu w
postaci wyrażenia algebraicznego ze zmienną x, gdzie x jest długością krótszej podstawy.
|ab| = 3/2x
|cd| = x
|ad| = 1/2 x
byłabym wdzięczna , gdyby ktoś pomógł mi obliczyć wysokość, bo mi nie wychodzi dobrze, a resztę
już sama sama zrobię
| x | x | 3x2 | x | |||||
h= √( | )2−( | )2= = √ | = | √3 | ||||
| 2 | 4 | 16 | 4 |
| 1 | ||
y = | x | |
| 4 |
| 1 | 1 | 3 | ||||
h2 = | x2 − | x2 = | x2, | |||
| 4 | 16 | 16 |
| 1 | ||
h = | x√3 | |
| 4 |