pochodna
fiza: | | dI | | dU | | U | |
Pochodne/ ile będzie wynosiło |
| , |
| ze wzory R= |
| |
| | dU | | dI | | I | |
1 lis 20:18
1 lis 20:35
fiza: no właśnie pochodna i po U i po I
1 lis 20:37
MQ: To jakiś absurd.
Albo U jest funkcją I, albo i jest funkcją U.
Do czego ci to potrzebne? Do różniczki zupełnej?
1 lis 20:40
fiza: Musze obliczyć błąd bezwzględny. Dot ego musze miec pochodną po U oraz pochodną po I ze wzoru
1 lis 20:43
MQ: A co liczysz? R?
1 lis 20:47
fiza: tak
1 lis 20:50
MQ: No to masz obliczyć różniczkę R!
| | ∫R | | ∫R | | 1 | | U | |
dR=| |
| |dU+| |
| |dI= |
| dU+ |
| dI |
| | ∫U | | ∫I | | I | | I2 | |
Te znaki ∫ zastępują znaki różniczki cząstkowej, bo tu na forum ich nie ma.
1 lis 20:55
fiza: ja pierdziele. to Co dale trzeba zrobić z tym dU i dI? ja nie miałem jeszcze różniczkowania,
pochodną umiem policzyć ale co z tego jak teg zapisu z d nie rozumiem,.
1 lis 21:03
MQ: dU i dI to są twoje niepewności pomiaru.
1 lis 21:22
fiza: okej, dU niepoewnosc pomiaru U a dI to niepewność pomiaru I tak? u nas zaznaczamy to ΔU, ΔI
1 lis 21:27
MQ: No właśnie −− wy to zaznaczacie Δ
1 lis 21:29
MQ: | | 1 | | U | |
Masz więc ΔR= |
| ΔU+ |
| ΔI |
| | I | | I2 | |
1 lis 21:30
fiza: a tak w ogole moglbys powiedzieć co zrobiłeś i dlaczego pytałeś co licze? czy to takie wazne?
1 lis 21:32
MQ: Pytałem, co liczysz, bo zamieszałe(a)ś z tymi pochodnymi w temacie.
1 lis 21:34
fiza: chciałem pochodną po U oraz pochodną po I z tego wzoru. tak sie nie da?
1 lis 21:38
MQ: | | dR | | dR | |
No tak się da i ja to zrobiłem, tylko ty nie napisałeś |
| i |
| tylko to, co |
| | dI | | dU | |
napisałeś. To mnie zmyliło.
1 lis 21:41
daras: W szkole średniej nie ma pochodnych chyba, że ambitny nauczyciel o nich wspomni, a tym bardziej
różniczek więc błąd maksymalny w tym doświadczeniu liczy się inaczej. Natomiast zaczynając
studia na polibudzie czy jakimś innym wydziale inżynierskim trzeba już je znać. Paradoks ? nie
po prostu skrót myslowy MENu
2 lis 10:16