pomocy (granica e typu)
chineczka: Mam dość ciekawy (przynajmniej dla mnie) problem, treść mojego zadania brzmi tak :
| | 1 | |
udowodnij używając jedynie : lim przy n →∞ (1 + |
| )n = e i twierdzenia o 3 ciągach, że |
| | n | |
| | 2 | |
lim przy n→∞ (1 + |
| )n = e2 |
| | n | |
moim problemem jest to, że gdy już znajdę ciąg który dla każdego wyrazu jest mniejszy od mojego
| | 2 | |
wyjściowego (1 + |
| )n i jednocześnie zbiega do e2 to nie umiem udowodnić że taka |
| | n | |
| | 1 | | 2 | |
równość zachodzi  jednym z moich pomysłów jest (1 + |
| )2n−1 ≤ (1 + |
| )n |
| | n | | n | |
i próbowałam udowodnić to indukcyjnie, ale jako ciężko mi szło. pomóżcie proszę

z góry
dziękuje
(ciąg większy od wyjściowego to już błahostka)
1 lis 20:06
MQ: Dlaczego musisz to z tw. o 3 ciągach?
| | 2 | | 1 | |
Przecież (1+ |
| )n=(1+ |
| )2*n2 |
| | n | | n2 | |
1 lis 20:32
chineczka: niesety nie mogę z tego korzystać

mam odgórnie narzucone na jakich twierdzeniach moge się
opierać
2 lis 01:53
chineczka: up
2 lis 17:09
PW: | | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | |
(1+ |
| )2 = 1 + |
| + |
| > 1+ |
| , czyli |
| | n | | n | | n2 | | n | |
| | 2 | | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )n < (1+ |
| )n (1+ |
| )n |
| | n | | n | | n | |
− jedno oszacowanie już jest.
2 lis 18:47
chineczka: tak, to umiem, nie umiem zrobić oszacowania, a raczej dowodu ze istnieje ciąg (znalazłam go i
wiem że działa dla n>2 ) który ogranicza mój ciąg wyjściowy od DOŁU i który także zbiega do
e2
4 lis 21:59
chineczka: up
6 lis 16:35