pytanie o silnie
Alexxx: Jak rozpisać taką silnie?
(n−1)! ?
1 lis 19:47
Mila:
To zależy co Ci jest potrzebne, np
(n−1)!=1*2*3*...(n−2)*(n−1) przy odpowiednim założeniu o n
albo
(n−1)!=(n−2)!*(n−1)
1 lis 19:52
Alexxx: potrzebne mi to do tego
| | (n+2)! + (n+1)! | |
lim |
| |
| | (n+2)! − (n−1)! | |
n→
∞
1 lis 19:54
Eta:
| (n+1)!*(n+2)+(n+1)! | |
| |
| (n−1)!*n(n+1)(n+2) −(n−1)! | |
1 lis 20:00
Alexxx: dziękuję
1 lis 20:03
pigor: ..., np. tak : rozkładam silnie w L i M tak, aby (n−1)! skróciło się,
a więc :
| | (n+2)!+(n+1)! | |
lim n→∞ |
| = |
| | n+2)!−(n−1)! | |
| | (n−1)!n(n+1)(n+2)+(n−1)!n(n+1) | |
= lim n→∞ |
| = |
| | (n−1)!n(n+1)(n+2)−(n−1)! | |
| | (n−1)! n(n+1)(n+2+1) | |
= lim n→∞ |
| = |
| | (n−1)! n(n+1)(n+2)−1 | |
| | n(n+1)(n+3) | |
= lim n→∞ |
| = ... = 1 .. ... |
| | n(n+1)(n+2)−1 | |
1 lis 20:10
Alexxx:
1 lis 20:13