ciągi
Karolina: cześć, mam problem z takim zadankiem:
znajdź sumę wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych, które sa podzielne przez 5 i 7.
nie wiem jak połączyć te dwie cechy podzielności.
z góry dzięki za pomoc
1 lis 19:40
Mila:
NWW(5,7)=35
1) co 35−ta jest podzielna przez 35
a
1=105, r=35 a
n=980
ciąg arytmetyczny, możesz obliczyc ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 35
albo inaczej
[999:35]=28 liczb od 1 do 999 podzielnych przez 35.
28−2=26 (odjęłam dwie liczby :35 i 70)
1 lis 20:02
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
pozdrawiam Widze ze nasze najwazniejsze Panie sa juz na forum
Brakuje jeszcze
Krystek Tez pozdrawiam
1 lis 20:05
Eta:
Liczby trzycyfrowe podzielne jednocześnie przez 5 i 7 są podzielne przez
35
zatem takimi liczbami są :
105, 140, 175,........ , 980
tworzą ciąg arytmetyczny : a−1=105, r− 35 ,a
n= 980
S
n= ......... dokończ
1 lis 20:06
Karolina: ok już wiem dzięki
1 lis 20:08
Mila:
Witaj, witaj.
A u Ety lepiej ze ścięgnem?
1 lis 21:31
Eta:
Witaj
Mila
Jeszcze nie ma wyraźnej poprawy ( mam nadzieję,że do Sylwestra minie
1 lis 21:34
Mila:

Do Mikołaja musisz wyzdrowieć, bo prezenty trzeba kupować.
1 lis 22:09