Zadanie
Blue: Mam takie pytanko : Skąd mam wiedzieć, jak to rozłożyć

Przecież to chyba nie jest żaden wzór
skróconego mnożenia

x
3+4x +80=0 −−−−> (x−4)(x
2+4x+20)
1 lis 19:35
MQ: Na pewno tak się nie rozkłada.
1 lis 19:38
Eta:
W(−4)= − 64−16+80 =0 ⇒ x= −4 jest pierwiastkiem
dzielisz (x
3+4x+80) : (x+4) = x
2−4x+20
i otrzymujesz rozkład (x+4)(x
2−4x+20)
to co napisałeś , to błędny rozkład na czynniki
1 lis 19:39
5-latek: ale to nie jest prawda chocby to −4*20=−80 a powinno byc +80
Udalem ze tamtego wpisu twojego nie bylo
1 lis 19:40
Mila:
szukasz pierwiastków wielomianu
w(x)=x3+4x +80 wśród podzielników liczby 80
w(−4)=−64−16+80=0
(−4) jest pierwiastkiem wielomianu
Schemat Hornera
1 0 4 80 x=−4
1 −4 20 0
⇔w(x)=x3+4x +80=(x+4)*(x2−4x+20)
1 lis 19:42
1 lis 19:42
Mila:
Tam masz inny wielomian.
1 lis 19:46
Blue: A tak, przepraszam , popełniłam błąd .
1 lis 19:46
pigor: ..., w(x)=x
3+4x+80 i pierwiastków tego wielomianu szukasz (o ile istnieją)
wśród podzielników wyrazu wolnego c=80 szybko jak tylko potrafisz i tak tu
w(±1)≠ 0 ( i to dużo różne

), ale juz w(−4)= −64−16+80=0, więc masz np.
tak :
w(x)= x
3+4x−80= x
3+4x
2−4x
2−16x+20x+80= x
2(x+4)−4x(x+4)+20(x+4)=
=
(x+4)(x2−4x+20) i tyle − dalej nie rozkłada się już "nic" w zbiorze R . ...
1 lis 19:50