.
asdf: Rozkład normalny:
Masa wyprodukowanych w zakładzie samochodów jest zmienną losową o rozkładzie normalnym
N(1600kg,100kg).
Pod uwagę bierzemy 10% najcięższych samochodów wyprodukowanych przez ten zakład. Ile waży
najlżejszy z nich?
Jak to policzyć?
1 lis 19:16
MQ: Masz policzyć percentyl 90%
1 lis 19:19
Trivial:
Odszukaj dla jakiej wartości stabelaryzowanej z mamy F(z) = 90%, a następnie
| | x−1600 | |
ze wzoru z = |
| wylicz x. |
| | 100 | |
1 lis 19:24
1 lis 19:25
Trivial:
czyli z = 1.28 → x = 1728 kg.
1 lis 19:28
asdf: F(z) = 0.9 ⇒ z = 1.29
129 = x − 1600
x = 1729
1 lis 19:28
asdf: Czas przeglądu samochodu w warsztacie jest zmienną losową o rozkładzie wykładniczym z wartością
oczekiwaną 0,5 godziny. Jakie jest prawdopodobieństwo, że czas przeglądu samochodu jest
mniejszy niż 2 godziny?
rozkład wykładniczy:
dla x < 0 = 0, x >=0:
| | 1 | |
t = wartość oczekiwana = |
| |
| | 2 | |
a dalej jak to zrobić?
1 lis 19:36
Trivial:
| | 1 | |
P(x < 2) = F(0.5) = ∫02 |
| ex/μdx = e2/μ−1 |
| | μ | |
1 lis 19:46
Trivial: F(2) oczywiście **
1 lis 19:46
Trivial: | | 1 | |
Poza tym to chyba ten rozkład jest nie za bardzo, powinno być raczej |
| e−x/μ, co daje: |
| | μ | |
P(x < 2) = 1 − e
−2/μ
1 lis 19:49
asdf: no tak...zgubiłem tego minusa i mi nie pasowało
1 lis 19:52
asdf: dzięki
1 lis 19:55