granice
bezradny: wyznacz granice danych ciągów:
1) lim n−> nieskończoność pierwiastek n'tego stopnia z 3n + 4n
2)lim n −> nieskończoności (n+2)n / (n+1)n
3) lim n −> nieskończoność (−1)n * n/ (n2 + 2)
1 lis 18:59
Krzysiek: skorzystaj z:
1) tw. o trzech ciągach
2) z liczby 'e'
3)z tw. o trzech ciągach
1 lis 19:31
MQ: W 3) nawet tw. o 3 ciągach nie trzeba −− wystarczy licznik i mianownik podzielić przez n.
1 lis 19:34
Krzysiek: Można też od razu podać wynik

ale może 'bezradny' nie wie jak policzyć granicę typu
bo w sumie ta granica nie różni się od 3)
1 lis 19:38
MQ: No jak? Ciąg ograniczony, o wyrazach ≠0 dzielony przez ciąg rosnący do ∞
1 lis 19:40
Janek191:
1)
bn = n√3n + 4n
an = n√4n = 4 i cn = n√2*4n = 4*n√2
Mamy
an ≤ bn ≤ cn oraz lim an = 4 , lim cn = 4*1 = 4
n→ ∞ n → ∞
więc na podstawie tw. o trzech ciagach
lim bn = 4
n →∞
=========
bo
lim n√2 = 1
n → ∞
2 lis 06:57
Janek191:
2)
| | ( n + 2)n | | n + 2 | |
an = |
| = ( |
| )n = |
| | ( n + 1)n | | n + 1 | |
| | 1 + 2n | | ( 1 + 2n)n | |
= ( |
| )n = |
| |
| | 1 + 1n | | ( 1 + 1n)n | |
więc
n →
∞
===================
2 lis 07:07