trygonometria
mw: Nie wiem w ogóle jak to ugryźć
Wykaż, że jeżeli kąty α i β pewnego trójkąta spełniają zależność
1+cos2(α+β)=cos2α+cos2β,
to trójkąt ten jest prostokątny
Wiem jak bym zrobiła udowadniając w druga stronę... że jeżeli Δ jest prost. to prawdziwe jest
to równanie...
1 lis 18:50
pigor: ..., może np. tak :
niech a,b,c długości boków Δ i α+β=180
o−γ,
to stąd i z jedynki trygonometrycznej :
1+cos2(α+β)= cos2α+cos2β ⇔
⇔ 1+cos
2(180
o−γ) = 1−sin
2α+1−sin
2β ⇔ 1+cos
2γ= 2−sin
2α−sin
2β ⇔
⇔ 1+1−sin
2γ= 2−sin
2α−sin
2β ⇔ sin
2γ= sin
2α+sin
2β /* 4R
2 , gdzie
R długość promienia okręgu opisanego na Δ , to ⇔
⇔ 4R
2sin
2γ= 4R
2sin
2α+4R
2sin
2β i z tw. sinusów
c2= a2+b2 c.n.w. .
1 lis 19:07
MQ:
1+cos2(α+β)=2cos2(α+β)
cos2α+cos2β=2cos(α+β)cos(α−β)
Mamy więc:
2cos(α+β)cos(α+β)=2cos(α+β)cos(α−β)
czyli:
cos(α+β)=cos(α−β) lub cos(α+β)=0
Jeśli to mają być kąty trójkąta, to α i β < π/2 więc α+β<π
Pierwszy warunek w zakresie kątów (0,π) nie zachodzi, bo musiałoby być α+β=α−β.
Drugi warunek daje nam α+β=π/2
więc trzeci kąt γ=π/2, a to daje nam trójkąt prostokątny.
1 lis 19:13
ja: Dany jest zbior punktów płaszczyzny o wspolrzednych (x,y), gdzie x i y sa liczbami całkowitymi
takimi ze x=2 i y =1. z tego zbioru losujemy jeden punkt. Prawdopodobieństwo, ze jest to
punkt, którego wspolrzedne spelniaja warunek x+y=3, jest rowne...?
2 lis 11:05