wykres
iza: naszkicuj wykresy funkcji f oraz g(x) = f(1−x) jeżeli:
f(x) = −1/2 x − 1 dla x ≤ −1
1/2 x3 dla x>1
odczytaj rozwiazanie nierownosci g(x)≥0
proszę niech mi ktoś to wytlumaczy bo wychodzi mi inaczej niz w odp
1 lis 18:49
Hajtowy: Tabelkę sobie zrób i rysuj
1 lis 19:05
iza: pytam o g(x)
1 lis 19:32
john2: Izo stosuj, proszę, taki zapis ułamków: U {coś} {coś} (pisz bez spacji), bo nie widać, co jest
w mianowniku.
1 lis 19:44
1 lis 19:49
john2: Przyznam, że mam problem. Jak narysować f(x) jeszcze wiem, ale nie wiem, jak go przesunąć. Może
narysować potem coś takiego?
| | 1 | |
f(x) = − |
| (1 − x) −1 dla x ≤ −1 |
| | 2 | |
1 lis 20:17
iza: nie, nie wydaje mi sie zeby to tak bylo.... trzeba chyba zrobic przeksztalcenia, ale ja nie
wiem jakie. nie wiem czy o wektor (−1,0) i potem odbic od oy, czy też najpierw od oy a potem o
(1,0).. nie rozumiem kiedy jak
1 lis 20:26
john2: Wybacz, ale chyba nie pomogę. Zawsze w takich sytuacjach szukam prostszych przykładów np.
jak mamy f(x) = x2, to ile to będzie f(1 − x) ? Zdaję się, że f(1 − x) = (1 − x)2, bo zamiast
"x" wstawiam "1 − x" ale już słabo myślę, więc nie wiem. Sugeruję założyć nowy wątek (z
poprawnym zapisem ułamków), bo tu, nie wiem, czy ktoś zajrzy jeszcze.
1 lis 20:40