trygonometria
mw: Nie wiem w ogóle jak to ugryźć
Wykaż, że jeżeli kąty α i β pewnego trójkąta spełniają zależność
1+cos2(α+β)=cos2α+cos2β,
to trójkąt ten jest prostokątny
1 lis 18:45
irena_1:
1+(cosα cosβ−sinα sinβ)2=cos2α+cos2β
1+cos2α cos2β+sin2α sin2β−2sinα sinβ cosα cosβ=cos2α+cos2β
1=cos2α(1−cos2β)+cos2β(1−cos2α)+2sinα sinβ cosα cosβ
cos2α sin2β+cos2β sin2α+2sinα sinβ cosα cosβ+=1
(sinα cosβ+sinβ cosα)2=1
sin2(α+β)=1
00<α+β<1800
sin(α+β)>0
sin(α+β)=1
α+β=900
Trzeci kąt (γ) tego trójkąta musi być kątem prostym
2 lis 07:07