Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m.
Ana_3: dla których równanie (2x−18)(x−|m−3|)=0 ma dokładnie dwa różne rozwiązania.
Bardzo proszę o pomoc
1 lis 18:20
Bizon:
2(x−9)(x−|m−3|)=0
masz postać iloczynową ... dwa różne pierwiastki pod warunkiem, że

?
1 lis 18:28
kaktus_: Pod warunkiem, że Δ > 0
1 lis 18:41
Piotr 10: (2x−18)=0 v x−Im−3I=0
x=9 v x=Im+3I
9=Im+3I
m+3=9 v m+3=−9
m=6 v m= − 12
Dla m∊R−{−12;6} równanie będzie miało dokładnie dwa różne rozwiązania
1 lis 18:44
Ana_3: Dziekuję za pomoc
1 lis 18:45
pigor: ..., warunki zadania będą spełnione ⇔
⇔ x−9= 0 lub (x−|m−3|=0 i x≠9) ⇔ x=9 lub x=|m−3|≠ 9 ⇒
⇒ |m−3|≠ 9 ⇔ m−3≠ 9 i m−3≠ −9 ⇔ m≠ 12 i m≠ −6 ⇔
m∊R\{12,−6} . ...
1 lis 18:49