Macierz odwrotna
Studentka: Znalezc macierz odwrotna
Wiem ze to proste ale nie wiem jak to zrobić bo umiem maciez odwracać gdy sie używa dopełnienie
macierzy A' a tutaj to nie wyjdzie...
3 −5
2 −2
Ma wyjść macierz
−0,5 1,25
−0,5 0,75
1 lis 18:18
Krzysiek: czemu niby nie wyjdzie? przecież jeszcze łatwiej jest niż na macierzach stopnia większego niż 2
1 lis 18:21
AS: Poszukaj rozwiązania na wcześniejszych postach,
tyle ich było że aż nudno się robi.
1 lis 18:45
Studentka: a jak zastosujesz dopełnienie...?
to jest macierz A
|A| = −6+10=16 a wiec macierz jest nieosobliwa
A' = 3 2
−5 −2
No i jak z tego policzyć D?
Aby potem podstawić do wzoru
1/|A|*D
1 lis 18:49
5-latek: Wylicz wyznacznik |A| tej macierzy
Macierz dopelnien A
D= [−2 2 ]
[ −5 3 ]
| | 1 | |
Teraz A−1= |
| *(AD)T wiec licz |
| | |A| | |
1 lis 18:50
1 lis 18:52
5-latek: Poza tym [PStudentka]] −6+10=4 a nie 16 wiem ze pomylka
1 lis 18:53
Studentka: ale skąd wyszło Ci dopełnienie?
1 lis 19:17
Studentka: ale co jest napisane w wikipedii nic nie rozumiem... wiec sory MQ
1 lis 19:18
Krzysiek: wyznacznik macierzy stopnia pierwszego to przecież ten element.
|a|=a, więc nic nie musisz liczyć.
1 lis 19:30
MQ: Prostego wzoru nie rozumiesz?
1 lis 19:30
Studentka: no wyznacznik tak ale chodzi mi o dopełnienie macierzowe
1 lis 20:01
Gustlik: Zastosuj bezwyznacznikowy algorytm wyznaczania macierzy odwrotnej:
[A | I] → operacje na wierszach → [I | A−1]
Dopisujesz do Twojej macierzy po prawej stronie macierz jednostkową I tego samego stopnia,
potem wykonujesz takie operacje na wierszach, dodając je i mnożąc lub dzieląc przez liczby,
żeby z macierzy A po lewej stronie zrobic macierz jednostkową, oczywiście te same operacje
jednocześnie robisz na wierszach macierzy I po prawej stronie − wtedy jak z macierzy A zrobisz
macierz I, to z I po prawej stronie zrobi się A−1.
1 lis 21:46
Gustlik:
| 3 −5 | 1 0 | /*2
| 2 −2 | 0 1 | /*5
| 6 −10 | 2 0 | /w1−w2
| 10 −10 | 0 5 |
| −4 0 | 2 −5 | /*5
| 10 −10 | 0 5 | /*2
| −20 0 | 10 −25 |
| 20 −20 | 0 10 | /w2+w1
| −20 0 | 10 −25 | /:(−20)
| 0 −20 | 10 −15 | /:(−20)
| 1 0 | −0,5 1,25 |
| 0 1 | −0,5 0,75 |
Odp masz po prawej stronie:
| −0,5 1,25 |
| −0,5 0,75 |
1 lis 21:57
Gustlik: Trochę przypomina to rozwiązywanie układów równań metodą przeciwnych wspólczynników i dodawanie
/ odejmowanie równań stronami.
1 lis 22:17