Równania
Blue: Rozwiąż równanie:
a) x3−3/2x2−1/2x −1=0
d) 2x4−5x3−3x2=(3x−9)(2x2+x)
1 lis 18:08
Eta:
a) najpierw napisz to poprawnie !
b) x2(2x2−5x−3)= 3x(x−3)(2x+1)
x2(x−3)(2x+1) −3x(x−3)(2x+1)=0
x(x−3)(2x+1)(x−3)=0
dokończ.....
1 lis 18:18
Blue: Jest poprawnie napisane
1 lis 19:21
Blue: skąd mam wiedzieć, jak rozkładać x
2(2x
2−5x−3) na x
2(x−3)(2x+1) Czy to wynika z jakiegoś
twierdzenia

?
1 lis 19:25
Eta:
Jakie "poprawnie napisane" ?
| | 3 | | 1 | |
a) x3− |
| − |
| −1=0 ? |
| | 2x2 | | 2x | |
| | 1 | |
b) 2x2−5x−3 , Δ= 49 x= 3 v x= − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
2x2−5x−3= 2(x−3)(x+ |
| ) = (x−3)(2x+1) |
| | 2 | |
1 lis 19:33
Blue: a możesz mi powiedzieć, jak robi się tutaj kreski ułamkowe na tym forum
1 lis 19:36
Blue: Już rozumiem to b) dzięki wielkie
1 lis 19:41
Blue: ale nadal nie wiem, jak zrobić a)
1 lis 19:41
1 lis 19:42
Eta:
Który zapis jest poprawny? napisz !
1 lis 19:42
Blue: x3−32x2−12x −1 = 0
1 lis 19:46
5-latek: | | 3 | | 1 | |
x3− |
| x2− |
| x−1=0 −−−−−−pomnoze obie strony rownania przez 2 zeby pozbyc sie ulamkow |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
i dostane 2*x3−2*U3}{2}x2−2* |
| x−2*1=0*2 to 2x3−3x2−x−2=0 i to teraz rozwiazuj |
| | 2 | |
−−szukaj pierwiastka
1 lis 19:47
5-latek: Dobry wieczor
Eta 
pozdrawiam

Nie bylo mnie jakis czas na forum ale wczoraj
przeczytalem ze masz wredna kontuzje . Zycze szybkiego powrotu do zdrowia
1 lis 19:50
Eta:
w(2)=0
podziel 2x3−3x2−x−2) : (x−2) =....
(x−2)(2x2+x+1)=0
1 lis 19:51
Eta:
Witaj "małolatku"

Kontuzja iście "wredna"

( mam nadzieję ,że do Sylwestra przejdzie
1 lis 19:53
5-latek: Jestes silną kobi
Etą wiec napewno minie
1 lis 19:57