Znajdź wzór funkcji po przesunięciu o wektor u innej funkcji :)
poker: Widziałam już odp. do tego zadania w necie, ale dla mnie to czarna magia.
Czy może ktoś wytłumaczyć mi to łopatologicznie?
Funkcja f określona jest wzorem
x2+4x+5
f(x) = −−−−−−−−−
x2+4x
Wykres funkcji f przesunięto o wektor u=[p,0], otrzymując wykres funkcji g. Znajdź wzór funkcji
g i współrzędne wektora u wiedząc, że wykres funkcji g jest symetryczny względem osi OY.
1 lis 17:32
MQ: | | x2+4x+5 | | x2+4x+4+1 | | (x+2)2+1 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| |
| | x2+4x | | x2+4x+4−4 | | (x+2)2−4 | |
Widać, że f(x) jest symetryczna wzgl. x=−2, więc żeby była symetryczna wzgl. x=0 (tzn. osi OY),
trzeba ją przesunąć o wektor [2,0].
Funkcja g(x) będzie miała wtedy wzór:
1 lis 17:56
pigor: ..., trochę sobie uproszczę wzór funkcji f np. tak :
| | x2+4x+5 | | x(x+4)+5 | | x(x+4) | | 5 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| + |
| , czyli |
| | x2+4x | | x(x+4) | | x(x+4) | | x(x+4) | |
| | 5 | |
f(x)= 1+ |
| i Df=R\{0,4} , a z warunków zadania |
| | x(x+4) | |
| | 5 | |
u=[p,0]= ? − szukany wektor taki, że g(x)= f(x−p)−0= 1+ |
| , czyli |
| | (x−p)(x−p+4) | |
| | 5 | |
szukany wzór funkcji g (*) g(x)= 1+ |
| i Dg=R\{p,p−4} |
| | (x−p)(x−p+4) | |
parzystej (jej wykres symetryczny względem osi OY), a więc takiej, że w D
g :
| | 5 | | 5 | |
g(−x)= g(x) ⇔ 1+ |
| = 1+ |
| ⇔ |
| | (−x−p)(−x−p+4) | | (x−p)(x−p+4) | |
| | 1 | | 1 | |
⇔ |
| = |
| ⇔ (−x−p)(−x−p+4) = (x−p)(x−p+4) ⇔ |
| | −x−p)(−x−p+4) | | (x−p)(x−p+4) | |
⇔ (x+p)(x+p−4) = (x−p)(x−p+4) ⇔ x
2+px−4x+px+p
2−4p = x
2−px+4x−px+p
2−4p ⇔
⇔ 4px−8x = 0 ⇔ 4p =8 ⇔
p=2 ,zatem
u= [2,0] − szukany wektor, a stąd i z (*)
| | 5 | |
g(x)=1+ |
| i Dg= R\{2,2−4} ⇔ g(x)= 1+U{5}{x−2)(x+2) , czyli |
| | (x−2)(x−2+4) | |
| | 5 | | x2+1 | |
g(x)=1+ |
| = |
| , Dg=R\{2,−2} − szukany wzór g.  |
| | x2−4 | | x2−4 | |
1 lis 18:33
Janek191:
| | x2 + 4x + 5 | | x2 + 4x + 5 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | x2 + 4x | | x*( x + 4) | |
Funkcja f ma dwie asymptoty pionowe − są to proste o równaniach: x = − 4 i x = 0
Jeżeli po przesunięciu wykresu funkcji f o wektor
→
u = [ p ; 0 ] otrzymano wykres funkcji g symetryczny względem osi OY to znaczy, że
czyli
→
u = [ 2; 0}
oraz
x' = x + 2 ⇒ x = x' − 2
y' = y = 0 ⇒ y = y'
Wstawiam za x i za y do wzoru funkcji f :
| ( x' − 2)2 + 4*( x' − 2) + 5 | |
| = |
| ( x' − 2)2 + 4*( x' − 2) | |
| | x'2 − 4 x' + 4 + 4 x' − 8 + 5 | |
= |
| = |
| | x'2 − 4 x' + 4 + 4 x' − 8 | |
Opuszczam primy i otrzymuję funkcję g
| | x2 + 1 | | x2 + 1 | |
g(x) = |
| = |
| |
| | x2 − 4 | | ( x + 2)*( x − 2) | |
=============================================
Asymptoty pionowe funkcji g są prostymi o równaniach: x = − 2 i x = 2
1 lis 19:36