wielomiany
wdzięczna: Dany jest wielomian : W(x) = −2x2 + 10x + 8 . Wykaż, że wielomian ten ma wszystkie wartości
nie większe niż 20,5.
1 lis 16:50
john2: −2x2 + 10x +8 ≤ 20,5
1 lis 16:52
john2: spróbuj rozwiązać tę nierówność, jak nie będzie rozwiązań to będzie dowód
1 lis 16:52
john2: albo moment, coś głupio gadam
1 lis 16:55
john2: −2x2 + 10x + 8 > 20,5
ta nierówność ma nie mieć rozwiązań
1 lis 16:57
Piotr 10: −2x2+10x 8 − 20,5 ≤ 0
−2x2+10x −12,5 ≤ 0 *(−1)
2x2−10x+12,5 ≥ 0 / 2
x2−5x+6,25 ≥ 0
(x−2,25)2 ≥0
A więc dla każdego x∊R nierówność będzie spełniona. A więc wielomian ten ma wszystkie wartości
nie większe niż 20,5
1 lis 16:59
pigor: ..., otóż np. tak :
W(x)= −2x
2+10x+8= −2(x
2−5x−4)= −2(x
2−2*2,5x+6,25 −6,25−4)=
= −2(x−2,5)
2 −2*(−10,25)=
20,5 −2(x−2,5)
2 ≤ 20,5 .przy czym równość
wielomian W osiąga w x=2,5, czyli
W(2,5)= 20,5 c.n.w. . ...
1 lis 17:33