trygonometria
mw: Niech α, β, γ bedą kątami pewnego trójkąta. Wykaż, że
sinα+sinβ+sinγ=4cosα2cosβ2cosγ2
1 lis 16:46
Mila:
Co tu zrobiłaś sama?
1 lis 17:03
pigor: ..., no to zacznę np. tak : α+β+γ=180o ⇒ α+β=180o−γ ⇒ γ= 180o−(α+β),
więc stąd i z wzorów tablicowych na sinx+siny, sin2x i cosx+cosy
np. tak :
L= sinα+sinβ+sinγ= 2sin12(α+β)cos12(α+β)+sin(180o−(α+β))=
= 2sin12(α+β)cos12(α−β)+sin(α+β))=
= 2sin12(α+β)cos12(α−β)+sin2*12(α+β))=
= 2sin12(α+β)cos12(α−β)+2sin12(α+β)cos12(α+β)=
= 2sin12(α+β) (cos12(α−β)+cos12(α+β))=
= 2sin12(180o−γ) * 2cos12*(12(α−β+α+β) cos12*12(α−β−α−β)=
= 4sin(90o−12γ) cos14*2α cos14(−2β)=
= 4cos12γ cos12αcosu(−{1}{2}β)= 4cosα2cosβ2cosγ2 =P c.n.w.
gdzie cos(−x)=cosx z parzystości funkcji y=cosx i to byłoby tyle
1 lis 17:12
mw: Dzięki! Poszłam ta samą drogą, ale nie skojarzylam jak zamienić 2sin
α+β2 na cosinus
1 lis 18:33
Eta:
| | α+β | | γ | |
No to może jeszcze ......... tak  α+β= 180 o−γ , |
| = 90o− |
| |
| | 2 | | 2 | |
sinγ= sin[180
o−(α+β)]= sin(α+β)
| | α+β | | α+β | |
sin(α+β)= 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | α+β | | α−β | | α+β | | α+β | |
2sin |
| *cos |
| +2sin |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α+β | | α−β | | α−β | |
2sin |
| ( cos |
| +cos |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | γ | | α | | β | |
2cos |
| *(2cos |
| *cos |
| )= 4cosα2cosβ2cosγ2= P |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
1 lis 18:46