matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz wartość wyrażenia
mat:
sin(arccos(−1/3))
1 lis 16:37
Mila:
arccosx=α i α∊<0,π>
−1
−1
arccos (
)=α⇔cos(arccos(
)=cosα⇔
3
3
−1
cosα=
3
sinα>0 dla α∊(0,π)
2
√
2
sin(arccosx)=sinα=
√
1−cos
2
α
=
√
1−(1/9)
=
√
(8/9)
=
3
1 lis 17:00