.
Piotr 10: Wykaż, że układ
x−ysinα=2
xsinα+ycos2α=sinα
ma dla każdego kąta α dokładnie jedno rozwiązanie. Podaj to rozwiązanie
Wyznaczyłem z tego x oraz y
y= − sinα
x=1+cos2α
Co dalej z tym?
1 lis 16:36
Piotr 10: Tak myślałem, że to ma jedno rozwiązanie. Ale ''Podaj to rozwiązanie'' jak mam rozumieć ?
1 lis 16:41
Godzio:
Podaj rozwiązanie czyli: x = ..., y = ... (i to zrobiłeś)
To, że ma jedno rozwiązanie dla każdego α oznacza, że wychodzi Ci konkretne rozwiązanie (a nie
np. dla α = π sprzeczność lub nieskończenie wiele rozwiązań)
1 lis 16:58
Piotr 10: A ok w ten sposób, myślałem, że to coś trudniejszego
1 lis 17:02