Prosty przyklad z liczb zespolonych
papasmerf: Zapisz w postaci trygonometrycznej:
1−i√3
|z| = √12 + (−√3)2 = √1 + 3 = 2
cos fi = a|z| = 12 = 60 stopni = pi3
sin fi = b|z| = −√32 = 60 stopni = pi3
Rysujac wykres i zaznaczajac na nim punkt liczby zespolonej 1−i√3 odczytujemy, ze lezy on w
IV ćwiartce, wiec:
32 pi + pi3 = 116pi
Tak więc postac trygonometryczna:
2(cos 116pi + isin 116pi)
Dobrze jest to rozwiazane?
1 lis 16:01
irena_1:
| | 1 | | √3 | | 5π | | 5π | |
1−i√3=2( |
| − |
| i)=2(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
2 lis 07:12
papasmerf: Skad tam sie wzielo to 5pi/3 ?
3 lis 10:29